Vragen en nieuws over Corona

80 plussers kunnen een afspraak maken voor Covid vaccinatie

Het RIVM verstuurt een dezer dagen de uitnodigingen voor het maken van een afspraak voor de Corona vaccinatie voor de leeftijdsgroep 80 – 89 jaar. Behoort u tot deze leeftijdsgroep, dan mag u nu al bellen met de GGD voor het maken van een afspraak, ook al heeft u de uitnodiging nog niet ontvangen. Het telefoonnummer is 0800-7070. Dit telefoonnummer is echt alleen te gebruiken voor patiënten van 80 jaar en ouder.

Wanneer wordt ik gevaccineerd tegen het corona virus?

Helaas hebben we op deze veel gestelde vraag nog geen duidelijk antwoord. Klik hier voor de laatste stand van zaken. Nieuwe berichten worden hierboven geplaatst.

Meer weten over COVID-19-vaccinatie?

Download hier het document ‘Veelgestelde vragen COVID-19-vaccinatie
huisartsenteam’


Mondkapjesplicht vanaf 1 december 2020

Geplaatst op 2 december 2020 om 14:21.

Vanaf 1 december geldt in Nederland in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht, bijvoorbeeld in winkels, in het openbaar vervoer of de bibliotheek. Dit geldt in principe ook voor mensen met een beperking.

Sommige mensen hoeven echter vanaf 1 december geen mondkapje te dragen op plekken waar dat verplicht is. Op de site van de rijksoverheid vindt u informatie wie uitgezonderd is van de plicht om een mondkapje te dragen en hoe zij dit kunnen aantonen.

Het kan handig zijn om een extra bewijsmiddel bij je te hebben. Hiervoor heeft de overheid samen met cliëntenorganisaties een kaartje gemaakt. Daarop staat dat je onder de uitzondering van de mondkapjes-plicht valt. 


Corona vaccinatie

Geplaatst op 2 december 2020 om 14:07.

Naar verwachting kan in de eerste maanden van 2021 worden gestart met inenten, schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) in de Vaccinatiestrategie, die op 1 december aan de Tweede Kamer is gestuurd. De logistieke operatie is achter de schermen in volle gang. Toch zijn ook veel zaken nog onbekend; bijvoorbeeld welke vaccins worden toegelaten tot de Europese markt, wanneer de leveringen goed op gang komen en de geschiktheid van vaccins voor specifieke doelgroepen. Dat maakt dat nu nog niet met zekerheid gezegd kan worden wanneer het vaccineren begint, wie wanneer aan de beurt is en hoelang het gaat duren voor iedereen die dat wil is gevaccineerd.

De eerstvolgende stap nu is de goedkeuring en vervolgens levering van vaccins. De overheid zal het vaccinatieprogramma verder uitwerken en bepalen of en welke rol huisartsen in de campagne precies kunnen spelen. We houden nauw contact met de landelijke huisarts vereniging (LHV) om onze patiënten op de hoogte te kunnen houden van deze voortgang. Zodra we meer weten zullen wij dit publiceren op onze website.

Lees meer op;

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/een-vaccin-tegen-het-coronavirus


Covid 19 positief getest?

Geplaatst op 26 oktober 2020 om 14:42.

Helaas worden positieve Covid 19 uitslagen (=u bent besmet met het corona virus) niet altijd gemeld aan ons als huisarts.

Bent u door de GGD getest op Corona en blijkt u besmet te zijn? Meldt u dit dan ook aan onze huisartsenpraktijk. Ook als u Corona heeft, kunt u nog steeds met uw vragen bij ons terecht. Als wij weten dat u corona heeft, kunnen wij goede maatregelen treffen zodat de huisarts en onze medewerkers u veilige zorg kunnen bieden. Neem ALTIJD telefonisch contact met ons op (023-5846300).


Bereikbaarheid praktijk

Geplaatst op 14 mei 2020 om 09:32.

Ook tijdens de corona crisis is uw huisarts bereikbaar voor vragen en/of klachten waarover u zich ongerust maakt. Contact opnemen met onze praktijk kan via de telefoon en het internet. Het is NIET mogelijk om direct naar de praktijk te komen.

De doktersassistentes en/of de huisarts bekijkt dan samen met u wat in uw situatie het beste is om te doen. Er zijn verschillende mogelijkheden;

 • Een telefonische afspraak
 • Een e-mail consult via www.mijngezondheid.net
 • Een afspraak om beeld te bellen met uw huisarts, POH-s of POH-GGZ
 • Een afspraak op het spreekuur is mogelijk, maar LET WEL OP, als u een afspraak krijgt wordt u gevraagd of u hoest of koorts heeft. Wij vertrouwen op een eerlijk antwoord, voor uw en onze veiligheid

Er worden in de praktijk door maximaal drie dokters tegelijkertijd spreekuur op afspraak gedaan, om de drukte in de wachtkamer te beperken. Misschien is het daardoor minder makkelijk om een afspraak te krijgen bij uw vaste huisarts op uw gewenste dag en tijd. Wij vragen hier uw begrip voor. Als u een afspraak heeft op het spreekuur, houd dan alstublieft rekening met de volgende afspraken;

 • Bent u ouder dan 16 jaar, kom dan alleen naar het spreekuur toe. is er een reden dat u begeleiding nodig heeft, overleg dit dan met de assistenten.
 • Kom precies op tijd. Als u te vroeg bent, wacht dan nog even buiten (indien het niet regent)
 • Houd voldoende afstand (1,5 meter) en houd rekening met elkaar en met ons.
 • Heeft u meerdere vragen of denkt u om een andere reden meer dan 10 minuten nodig te hebben, maak dan een dubbele afspraak. Zo voorkomen we samen dat de huisarts uitloopt en de wachtkamer te vol raakt.
 • In de praktijk wordt veilig gewerkt. Dat wil zeggen dat we er alles aan doen om de kans om besmet te raken zo klein mogelijk te maken. Zo dragen onze medewerkers bij patiënten contact een witte jas en zo nodig ook een masker en handschoenen. daarbij wordt de praktijk extra vaak schoongemaakt.

BLIJF GEZOND!

Tags: BennebroekCoronahuisartsKennemerpoortspreekuur


Delen van medische gegevens tijdens Corona crisis

Geplaatst op 20 april 2020 om 10:54.

Toegang tot uw medische gegevens door huisartsenpost

Tijdens de coronacrisis kan het gebeuren dat u buiten onze openingstijden een huisarts nodig heeft. Dan komt u bij de huisartsenpost. Of u wordt naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gestuurd. De artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp willen u snel kunnen helpen. Het is daarom belangrijk dat zij kunnen kijken naar de medische gegevens die uw huisarts van u bijhoudt.

Misschien heeft u ons al laten weten dat de huisartsenpost uw medische gegevens mag bekijken. Maar ruim de helft van de Nederlanders heeft daar nog geen keuze over gemaakt. Tijdens de coronacrisis mogen tijdelijk de medische gegevens van deze patiënten ook worden bekeken door de artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp. Uw gegevens mogen alleen worden bekeken als u contact heeft met de huisartsenpost of spoedeisende hulp. En u daar op dat moment mondeling toestemming voor geeft.

Heeft u eerder aangegeven dat u geen toestemming geeft? Dan verandert er niets. Uw medische gegevens zijn nooit te bekijken, ook niet tijdens de coronacrisis.

Persoonlijke keuze vastleggen

Wilt u alsnog een keuze maken of uw gegevens wel of niet mogen worden bekeken op de huisartsenpost? U kunt dit op drie verschillende manieren doen.

Meer informatie

U vindt meer informatie over de tijdelijke maatregel op de website volgjezorg.nl/corona-opt.

Op volgjezorg.nl kunt u ook zien wie uw medische gegevens heeft bekeken en/of uw keuze voor het beschikbaar stellen van de gegevens van de huisarts aan de huisartsenpost aanpassen of doorgeven.

Tags: CoronahuisartsLSP


Wat gebeurt er in onze huisartsenpraktijk tijdens de Corona epidemie

Geplaatst op 1 april 2020 om 09:53.

Op dit moment zien de huisartsenpraktijken enkele patiënten per dag die mogelijk besmet zijn met het Corona virus. Omdat er niet getest wordt, weten we niet zeker of het altijd het Corona virus is. Het kan, bij dezelfde klachten, ook gaan om een gewoon griepvirus.

De huisartsen doen ook nog gewoon spreekuur, waarbij alleen patiënten gezien worden met klachten die niet te lang kunnen wachten. 

Met kwetsbare en oudere patiënten proberen wij contact te houden door hen te bellen en te vragen hoe het gaat. 

Veel mensen denken dat ze de huisarts helemaal niet meer mogen bellen. Dat is niet waar. U mag ons bellen of een E-consult sturen (via www.mijngezondheid.net). We denken met u mee en proberen een oplossing te bedenken. Als u op het spreekuur komt wordt u gevraagd of u hoest of koorts heeft. U moet daar eerlijk antwoord op geven, voor uw eigen en onze veiligheid.

Veiligheid

In de praktijk wordt veilig gewerkt. Dat wil zeggen dat de kans om besmet te raken zo klein mogelijk is. Spreekuren worden ruim gepland zodat u zo weinig mogelijk anderen ontmoet en ook slechts heel kort in de wachtkamer hoeft te zijn. Daarbij wordt de praktijk extra vaak schoongemaakt.

Organisatie

Afgelopen weken is er door de huisartsenpraktijken heel hard gewerkt om goed om te gaan met het besmettingsgevaar van Corona.

Voor de hele regio is een huisartsen-crisisteam ingericht dat elke dag met elkaar vergadert (via video-bellen) en beslissingen neemt.

De problemen die opgelost moesten worden waren o.a.

 • Kennis vergaren over het Corona virus
 • Borgen dat alle huisartsenpraktijken goed geïnformeerd zijn en dat de noodzakelijke reguliere zorg door kan gaan.
 • Gescheiden spreekuren organiseren voor mogelijk wel- en niet-geïnfecteerde mensen ook in de avond nacht en het weekeinde
 • Voldoende beschermingsmaterialen regelen.
 • Het informeren van patiënten en partijen waar we mee samenwerken

Als u nog mondmaskers, schorten, (handen-) alcohol heeft, bel uw huisarts om te beoordelen of het bruikbaar is. 

Als het aantal zieke patiënten te groot gaat worden, of als het personeel van de praktijk uit gaat vallen door ziekte, dan stapt de praktijk over naar samenwerking met de andere huisartsen in de regio. Hoe dit gaat verlopen hoort u aan de telefoon als u een afspraak nodig hebt en het zover is.

Hoe gaat het als de huisarts bij u aan huis komt bij ernstige klachten?

Als de huisarts bij u een visite aflegt omdat u ernstige klachten heeft mogelijk door Corona, dan belt de huisarts of assistente u van tevoren.

 1. U of een gezinslid doet de voordeur open en u gaat terug naar de woonkamer met de tussendeur dicht.
 2. De huisarts kleedt zich om in de hal
 3. Daarna komt de huisarts binnen met pak aan, handschoenen, mondkapje en bril.
 4. U wordt onderzocht en er wordt een besluit genomen of u naar het ziekenhuis gaat of thuis kunt blijven.
 5. De huisarts doet in de hal alle spullen weer uit en laat een aantal wegwerpspullen achter die in een afgesloten zak weggegooid kunnen worden.

In een enkel geval zal in overleg met de patiënt en familie besloten worden dat een ziekenhuisopname niet zinvol is omdat bijvoorbeeld de patiënt te kwetsbaar is en niet zal herstellen bij een intensieve behandeling of nog belangrijker als de patiënt geen verdere behandeling wil. Als u daar zelf al duidelijke ideeën over heeft, laat dat dan aan ons weten.

Op speciale verpleegafdelingen in Haarlem kunnen mensen met een Corona infectie verzorgd worden die niet thuis kunnen blijven.

Betrouwbare informatie

Op deze landelijke website wordt nu alles verzameld wat we weten: https://www.inforium.nl/corona

Tenslotte

Ondersteun uw gezondheid en weerstand zo goed mogelijk. Zorg voor voldoende slaap, beweging en ontspanning op een manier die bij u past. Drink voldoende water en liefst geen alcohol. Eet voldoende gevarieerd en genoeg groente en fruit.

Blijf gezond!


E-mail consult en online afspraken maken

Geplaatst op 15 maart 2020 om 21:19.

Door het corona virus willen we de “reguliere” afspraken zoveel mogelijk beperken om de kans op verdere verspreiding van het virus zo klein mogelijk te maken. Het kan dus zijn dat de huisarts een niet-strikt-noodzakelijk bezoek of een controle van een chronische aandoening uitstelt of vervangt door een telefonisch- of e-mailconsult

Om deze reden voelen we ons ook genoodzaakt om de mogelijkheid van online afspraken tijdelijk te staken. Wel kunt u gebruik maken van (beveiligd) e-mail consult via www.mijngezondheid.net


Coronavirus, update 30-3-2020

Geplaatst op 26 februari 2020 om 19:23.

De uitbraak met het coronavirus breidt zich uit. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken.

Het coronavirus kan longontsteking geven. Klachten hierbij zijn: keelpijn, koorts met verkoudheid, hoesten, vermoeidheid of moeilijk ademhalen. 

Virussen kunt u voorkomen door regelmatig uw handen te wassen, te niezen en hoesten in uw elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. 

Mensen die hoesten en geen koorts hebben en OOK niet benauwd zijn hoeven de huisarts niet te bellen. Een beoordeling voegt in dit geval niet veel toe. Er is inmiddels helaas geen geneesmiddel voor corona. Mensen die kwetsbaar zijn doordat zij een andere aandoening hebben (dat zijn bijvoorbeeld alle mensen boven de 70 jaar en mensen met een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld Diabetes, astma, COPD, ernstige hart- of nierproblemen, stoornissen van het afweersysteem) wordt aangeraden om wel te bellen voor overleg. De huisarts zal dan samen met de patiënt beslissen wat verstandig is.

Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe. Dan zou u andere mensen kunnen besmetten. BEL ALTIJD EERST OM VERDERE INSTRUCTIE TE ONTVANGEN.

Indien u om een andere reden een afspraak wil maken, maar u hoest of bent verkouden, meld dit dan a.u.b. ook aan de assistente.

Algemene vragen kunnen door patiënten gesteld worden aan het landelijke nummer 0800 -1351. Zij moeten NIET de huisarts bellen. U kunt ook kijken op www.rivm.nl of www.thuisarts.nl

Wij geven als begroeting geen handen meer.